Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

LPL: ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΙΝΙΚΗ ΛΙΠΑΣΗ

Η χοληστερόλη ή χοληστερίνη, όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι μία χημική ουσία (στερόλη), που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών. Το όχημα μεταφοράς της χοληστερόλης στο αίμα είναι οι λιποπρωτεΐνες, που αποτελούνται από υδρόφοβα λιπίδια (εστέρες χοληστερόλης, τριγλυκερίδια), υδρόφιλα λιπίδια (φωσφολιπίδια, μη εστεροποιημένη χοληστερόλη) και πρωτεΐνες. Οι λιποπρωτεΐνες ανάλογα με την πυκνότητά τους διαιρούνται σε χυλομικρά, VLDL (very low density lipoprotein-πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), IDL(Intermediate density lipoprotein-ενδιάμεσης πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), LDL (low density lipoprotein-χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) και HDL (high density lipoprotein-υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη). Το όχημα μεταφοράς της χοληστερόλης των τροφών είναι το χυλομικρό (chylomicron) μέσω του οποίου η εξωγενώς απορροφούμενη χοληστερόλη μεταφέρεται στο ήπαρ.


Καθώς το χυλομικρό διέρχεται από την κυκλοφορία, συναντά ένα ειδικό ένζυμο, την λιποπρωτεϊνική λιπάση, η οποία ευρίσκεται στην ενδοθηλιακή επιφάνεια των τριχοειδών αγγείων του λιπώδους ιστού, της καρδιάς, των σκελετικών μυών. Ο ρόλος της είναι η υδρόλυση των χυλομικρών και η απελευθέρωση λιπαρών οξέων, τα οποία προσλαμβάνονται από κύτταρα του σώματος. Σημαντικό ρόλο στην αντίδραση αυτή έχει η APOCII, που δρα ως συνένζυμο. Τα εναπομένοντα υπολείμματα χυλομικρών (chylomicron remnants) απομακρύνονται από το ήπαρ.
Η LPL υδρολύει και την VLDL (very low density lipoprotein-πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), που απελευθερώνεται από το ήπαρ στην κυκλοφορία, ενσωματώνοντας χοληστερόλη ενδογενούς και εξωγενούς προέλευσης και τη μετατρέπει σε IDL(Intermediate density lipoprotein-ενδιάμεσης πυκνότητας λιποπρωτεΐνη). Η IDL(Intermediate density lipoprotein-ενδιάμεσης πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) μετατρέπεται στη συνέχεια σε LDL (low density lipoprotein-χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη).    


LPL: Η λειτουργία της
Από το http://www.endotext.org

Η μέτρηση της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης χρησιμοποιείται σε άτομα με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και VLDL χοληστερόλης και χαμηλές συγκεντρώσεις HDL, LDL χοληστερόλης. Τα άτομα με ανεπάρκεια λιποπρωτεϊνικής λιπάσης εμφανίζουν κιτρινόλευκες βλατίδες στο σώμα (ξανθώματα) χωρίς άλλα συμπτώματα. Σε αρκετές περιπτώσεις ωστόσο υπάρχουν επεισόδια κοιλιακού πόνου και παγκρεατίτιδας.

Αίτια

 Κληρονομική έλλειψη του ενζύμου ή της APOCII

 Δευτεροπαθής μείωση (π.χ. από παχυσαρκία, διαβήτη, αλκοολισμό, υποθυρεοειδισμό)

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Δρ. Αναστασία ΜοσχοβάκηΙατρός Ειδική ΠαθολόγοςΦραγκοπούλου 10, Κηφισιά24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770E mail: amoschovaki@yahoo.gr.Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTERhttp://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣhttp://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑhttp://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑhttp://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΙΝΗ Α (LPA)

Α: LpA
C: Αθηρωμάτωση καρωτίδας (βασικό αγγείο που τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο).
 Δεξιά πάνω σε ασθενή με φυσιολογικά επίπεδα Lpa και δεξιά κάτω σε ασθενή με υψηλά επίπεδα LpA
Οι λιποπρωτεΐνες είναι συμπλέγματα πρωτεϊνών και λιπιδίων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μεταφορά της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και λιποδιαλυτών βιταμινών προς και από τους ιστούς, μέσω των υγρών του σώματος (αίμα, λέμφος, διάμεσο υγρό). Η πυκνότητα της λιποπρωτεΐνης καθορίζεται από την ποσότητα των λιπιδίων ανά σωμάτιο. Η λιποπρωτεΐνη Α, LpA, είναι μια χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη του αίματος που περιέχει μια ειδική πρωτεΐνη, την απολιποπρωτεΐνη A (αpoA).H αpoA συντίθεται στο ήπαρ, το οποίο αποτελεί και την κύρια θέση κάθαρσης της LpA.Τα βασικότερα αίτια αύξησης της LpA είναι:• Νοσήματα νεφρών (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια)• Ορισμένες ορμονικές διαταραχές και διαταραχές παραγόντων μεταβολισμού (π.χ. διαβήτης)• Φλεγμονές (π.χ. λοιμώξεις)• Λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αυξητική ορμόνη)• Δυσμενής κληρονομικότητα.H LpA σύμφωνα με μελέτες, τροποποιεί την ινωδόλυση και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (π.χ. κάπνισμα, αυξημένη χοληστερόλη LDL, διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση) σε ορισμένους πάσχοντες, προάγει την αθηροσκλήρυνση και τις επιπλοκές της (π.χ. ισχαιμία μυοκαρδίου, στυτική δυσλειτουργία, εγκεφαλική ισχαιμία).Ανάλογα με το αίτιο και τους κινδύνους από την αυξημένη LpA χορηγείται σήμερα ειδική αγωγή.Δρ. Αναστασία ΜοσχοβάκηΙατρός Ειδική ΠαθολόγοςΦραγκοπούλου 10, Κηφισιά24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTERhttp://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣhttp://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑhttp://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑhttp://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1