Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟΑΛΦΑ (ΑΠΟΛΙΠΟΠΡΩΤΕΙΝΗ Α1 - Αρο Α1)

Απολιποπρωτείνη Α και HDL
Πρόκειται για τα κύρια πρωτεϊνικά συστατικά των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας.

Οι λιποπρωτεΐνες, που αποτελούνται από υδρόφοβα λιπίδια (εστέρες χοληστερόλης, τριγλυκερίδια), υδρόφιλα λιπίδια (φωσφολιπίδια, μη εστεροποιημένη χοληστερόλη) και πρωτεΐνες είναι το όχημα μεταφοράς της χοληστερόλης στο αίμα. Ανάλογα με την πυκνότητά τους διαιρούνται σε χυλομικρά, VLDL (very low density lipoprotein-πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), IDL(intermediate density lipoprotein-ενδιάμεσης πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), LDL (low density lipoprotein-χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) και HDL (high density lipoprotein-υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη).

Η εξέταση χρησιμοποιείται:

1. Σε ορισμένους ασθενείς για τον ακριβέστερο υπολογισμό του κινδύνου που έχουν για την εμφάνιση εμφράγματος. Οι χαμηλές τιμές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σε ορισμένους ασθενείς.

2. Για τον υπολογισμό του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού, στυτικής δυσλειτουργίας, αρτηριοσκληρυντικής αποφρακτικής αγγειοπάθειας σε ασθενείς με ορισμένες διαταραχές λιπιδίων. Δεν χρησιμοποιείται ως εξέταση ρουτίνας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών, ιδιαίτερα σε άτομα με κληρονομική δυσλιπιδαιμία. Οι χαμηλές τιμές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σε ορισμένους ασθενείς.

ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΜΕΙΩΣΗΣ

 Κληρονομικά σύνδρομα

 Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

 Ηπατικές βλάβες

 Φάρμακα (π.χ. ανδρογόνα , β-αναστολείς , διουρητικά)

 Κάπνισμα

 Ανεξέλεγκτος διαβήτης

 Κακή διατροφή

 Άνοδος τριγλυκεριδίων

ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗΣ

• Φάρμακα και τοξικές ουσίες (π.χ. αλκοόλ, οιστρογόνα)

• Η σωματική άσκηση

• Εγκυμοσύνη

• Η μείωση του βάρους

Η σωστή παθολογική εξέταση έχει ζωτική σημασία στην διαφορική διάγνωση και θεραπεία σε κάθε περίπτωση.Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTERhttp://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣhttp://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑhttp://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑhttp://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

ΑΠΟ Β (ΑΠΟΛΙΠΟΠΡΩΤΕΙΝΗ Β - ApoB)

ApoB
Aπό το http://www.beltina.org
Πρόκειται για τα κύρια πρωτεϊνικά συστατικά των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας.

Οι λιποπρωτεΐνες, που αποτελούνται από υδρόφοβα λιπίδια (εστέρες χοληστερόλης, τριγλυκερίδια), υδρόφιλα λιπίδια (φωσφολιπίδια, μη εστεροποιημένη χοληστερόλη) και πρωτεΐνες, είναι το όχημα μεταφοράς της χοληστερόλης στο αίμα και διαιρούνται ανάλογα με την πυκνότητά τους σε χυλομικρά, VLDL (very low density lipoprotein-πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), IDL(intermediate density lipoprotein-ενδιάμεσης πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), LDL (low density lipoprotein-χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) και HDL (high density lipoprotein-υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη).

Η εξέταση χρησιμοποιείται:

1. Σε ορισμένους ασθενείς για τον ακριβέστερο υπολογισμό του κινδύνου, που έχουν για την εμφάνιση εμφράγματος. Οι υψηλές τιμές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σε ορισμένους ασθενείς.

2. Για τον υπολογισμό του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού, στυτικής δυσλειτουργίας, αποφρακτικής αρτηριοσκληρυντικής αγγειοπάθειας, σε ασθενείς με ορισμένες διαταραχές λιπιδίων.

Δεν χρησιμοποιείται ως εξέταση ρουτίνας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών, ιδιαίτερα σε άτομα με υψηλά τριγλυκερίδια, στα οποία οι μετρήσεις της χοληστερόλης δεν είναι αξιόπιστες.

Οι υψηλές τιμές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σε ορισμένους ασθενείς.

3. Σε περιπτώσεις διερεύνησης διαρροϊκών συνδρόμων και δυσαπορρόφησης. Η αβηταλιποπρωτειναιμία, που επίσης ονομάζεται απολιποπρωτεΐνη Β ανεπάρκεια είναι μια πολύ σπάνια γενετική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα της apo B, με διαταραχή στην απορρόφηση χοληστερόλης, λιπών και λιποδιαλυτών βιταμινών, σοβαρά συμπτώματα από την έλλειψή τους, διάρροια.

Κύρια αίτια αύξησης αροΒ:

 Κληρονομικά σύνδρομα

 Αρτηριοσκλήρυνση

 Στεφανιαία καρδιακή νόσος

 Διαβήτης

 Η χρήση φαρμάκων και ουσιών (π.χ. ανδρογόνα , β-αναστολείς, τα προγεσταγόνα)

 Υποθυρεοειδισμός

 Νεφρικές παθήσεις

 Ηπατικές παθήσεις

 Ορμονικές διαταραχές

 Μεταβολικές διαταραχές

 Κακή διατροφή

 Εγκυμοσύνη

Κύρια αίτια μείωσης αροΒ:

 Αβηταλιποπρωτειναιμία

 Κληρονομικά σύνδρομα

 Η χρήση φαρμάκων, τοξικών ουσιών (π.χ. στατίνες θυροξίνη)

 Υπερθυρεοειδισμός

 Υποσιτισμός

 Ηπατικά νοσήματα

 Η μείωση του βάρους

 Σοβαρή ασθένεια

 Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

 Μυέλωμα

Η σωστή παθολογική εξέταση έχει ζωτική σημασία στην διαφορική διάγνωση και θεραπεία σε κάθε περίπτωση.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTERhttp://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣhttp://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑhttp://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑhttp://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1