Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ
Ο στόχος τόσο της ιστοσελίδας αυτής όσο και των ιστοσελίδων ενημέρωσης του κοινού πάνω σε ιατρικά θέματα που επιμελούμαι προσωπικά, αγαπητοί φίλοι, δεν είναι η μετατροπή του μη ειδικού σε ιατρό. Παρά το γεγονός επίσης ότι η τηλεδιάγνωση και τηλεθεραπεία αποτελούν σημαντικά ζητούμενα από τον χρήστη του internet, ο ιατρός δεν είναι δυνατόν να τα πραγματοποιήσει υπεύθυνα παρακάμπτοντας την ιατρική εξέταση.
Κατά την άσκηση της εφαρμοσμένης παθολογίας επί σειρά ετών τόσο στο ιατρείο όσο και σε μεγάλα νοσοκομεία, βρέθηκα πολλές φορές αντιμέτωπη με οριακές κρίσιμες για την ζωή καταστάσεις.
 Είναι σημαντική η θετική ενέργεια που δίνει στον ιατρό η νίκη της αρρώστιας και του θανάτου, ενέργεια που δίνει ενθουσιασμό και κίνητρο για συνεχή μελέτη και επίπονη εργασία, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη των τελικών στόχων της εφαρμοσμένης επιστήμης της παθολογίας: Της μακροζωίας και της νεανικής βιολογικής ηλικίας έως τον θάνατο.
Στη μάχη με την φθορά και τον θάνατο, ο μαχόμενος παθολόγος αντιμετωπίζει συχνά ιατρικά κατεστημένα, αλλά και λανθασμένες αντιλήψεις των ασθενών που συχνά τροφοδοτούνται από επαγγελματικά κατεστημένα, αντιλήψεις που είτε οδηγούν σε επικίνδυνη πολυφαρμακία είτε οδηγούν σε παραμέληση συμμόρφωσης σε αναγκαίες φαρμακευτικές θεραπείες.
Ξέροντας από την καθημερινή κλινική ιατρική εμπειρία την σημασία της συμμόρφωσης σε αναγκαίες προληπτικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις, τόσο των ασθενών μου στο νοσοκομείο και στο ιατρείο όσο και των υγιών επισκεπτών του ιατρείου μου, θέλω μέσα από αυτές τις ιστοσελίδες να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στην διαδικασία της συνειδητοποίησης, διαδικασία απαραίτητη για την σφυρηλάτηση υγιούς συνεργασίας ιατρού-ασθενούς. Αυτός είναι ο λόγος που βασικές παράμετροι που αφορούν το ανθρώπινο σώμα και εξειδικευμένα θέματα υγείας εκτίθενται με σκοπίμως απλό τρόπο.
Στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα αγαπητοί φίλοι, σας εκτίθενται ορισμένα βασικά θέματα που αφορούν τα λιπίδια. Οι διαταραχές των λιπιδίων αποτελούν σήμερα παγκόσμιο πρόβλημα και βασικό παράγοντα κινδύνου για αθηρωμάτωση. Συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα από την αύξηση των λιπιδίων, με συνέπεια πολλοί ασθενείς να επαναπαύονται.
Κλείνοντας την σύντομη αυτή επικοινωνία μας, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ιατρούς που συνεργάστηκαν και συνεργάζονται μαζί μου, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους συνεργάτες μου, την οικογένειά μου που συντελούν σε ένα δύσκολο με πολλά επείγοντα έργο χωρίς ωράριο. Είναι αδιανόητο να μην εκφράσω τέλος την αμέριστη εκτίμησή μου και τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους όσους εμπιστεύθηκαν την ζωή τους στα χέρια μου και στήριξαν την παρουσία μου στα μετερίζια της μαχόμενης παθολογίας με επιμονή και πίστη. Υπόσχομαι ότι με την βοήθεια του Θεού θα συνεχίσω να αγωνίζομαι χωρίς συμβιβασμούς και επιφυλάξεις.
Ευχαριστώ
Dr. Aναστασία Μοχοβάκη
Eιδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail amoschovaki@yahoo.gr.
Links:

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ


http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER.









CHECK UP ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ

Η Ιατρική Επιστήμη έχει αποδείξει σήμερα, τον ζωτικό ρόλο που έχει η σφαιρική, εξατομικευμένη και σε βάθος μελέτη και αντιμετώπιση του ανθρώπινου σώματος.
Περισσότερες από 1000 ξεχωριστές δοκιμασίες είναι διαθέσιμες στους ιατρούς προς πραγματοποίηση και έχει υπολογιστεί ότι λόγω της αλματώδους ανάπτυξης της τεχνολογίας, τουλάχιστον μία νέα δοκιμασία προστίθεται ανά εβδομάδα.
Η εκτίμηση και η αναστολή της ταχύτητας με την οποία ένας οργανισμός γηράσκει, η πρόληψη της νόσου με τον εντοπισμό των νοσηρών προδιαθέσεων που έχει το κάθε άτομο και η άριστη θεραπεία αρχόμενων παθολογικών νοσημάτων, είναι τα βασικά καθήκοντα του μάχιμου κλινικού ιατρού κατά την ετήσια προληπτική εξέταση, καθορίζουν το εξατομικευμένο πακέτο των τακτικών εργαστηριακών εξετάσεων και επιβάλλουν την τήρηση ορισμένων κανόνων ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία των μετρήσεων. Βασικοί κανόνες, σημαντικοί για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, που πρέπει να τηρούνται από τους ασθενείς, είναι οι εξής:
· Μην τροποποιείτε παράγοντες και συνήθειες που αφορούν την καθημερινότητά σας, κατά την διάρκεια των ημερών που προηγούνται της αιμοληψίας, καθώς και την ημέρα της αιμοληψίας ρουτίνας, εκτός εάν σας έχει δοθεί αντίθετη οδηγία λόγω ειδικής αιτίας από τον θεράποντα ιατρό. Η τροποποίηση των συνηθειών διαβίωσης επιδρά στα αποτελέσματα των εξετάσεων και παρεμβαίνει στην αξιοπιστία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πραγματοποίηση εντατικοποιημένης σωματικής άσκησης από απροπόνητο άτομο την παραμονή της εξέτασης, που μπορεί να αυξήσει την κρεατινοκινάση και η νηστεία την παραμονή της εξέτασης που μπορεί να αλλοιώσει ψευδώς τις τιμές του σακχάρου και της χοληστερόλης .
· Τα δείγματα προς εξέταση πρέπει να συλλέγονται όσο γίνεται πιο άμεσα από το εργαστήριο και να δαπανάται, εάν είναι δυνατόν, μηδενικός χρόνος για την μεταφορά του δείγματος.
· Η καλύτερη ώρα συλλογής των δειγμάτων για πολλές μετρήσεις είναι το πρωί πριν τις 9.00 πμ, ενώ είστε εντελώς νηστικοί επί δώδεκα ώρες, εκτός εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, τους οποίους πρέπει πάντα να συζητάτε με τον θεράποντα ιατρό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σάκχαρο, το οποίο εάν μετρηθεί σε άτομο, το οποίο είναι νηστικό, κλινικά υγιές και χωρίς συμπτώματα κατά τις 11.00 πμ, μπορεί να είναι ψευδώς φυσιολογικό, λόγω πολλαπλών αλληλεπιδράσεων του σακχάρου με ορμόνες που συντελούν στον μεταβολισμό του και εκκρίνονται κατά την διάρκεια του πρωινού.
· Δεν πρέπει να γίνονται εξετάσεις κατά την διάρκεια της εμμήνου ρήσεως.
· Τα ούρα πρέπει να έχουν συλλεγεί σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο. Eίναι πολύ σημαντικό να έχει προηγηθεί σωστός καθαρισμός της περιοχής και των χεριών και να έχει γίνει ορθή συλλογή ούρων. Το άτομο πρέπει να αρχίσει να ουρεί πρώτα στην τουαλέτα και στην συνέχεια, ενώ ουρεί να συλλεγεί μέρος από τα ούρα στο ειδικό αποστειρωμένο δοχείο, το οποίο παρεμβάλλεται ακριβώς στην θέση της τροχιάς του ούρου, χωρίς να διακοπεί η ούρηση και πριν ολοκληρωθεί. Το δείγμα πρέπει να αποσταλεί άμεσα προς εξέταση.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.

ΥΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ : ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΣΥΝΗΘΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΗ ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Σπάνια περίπτωση δευτεροπαθούς υπερχοληστερολαιμίας σε έφηβο λόγω νεφρωτικού συνδρόμου, με οίδημα
Από το http://healthlifestylez.com


Τι είναι η χοληστερόλη;
Είναι μία χημική ουσία (στερόλη), που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών.
Ποιες ήταν οι παλιότερες αντιλήψεις για την χοληστερόλη;
Στις αρχές του εικοστού αιώνα, ο ιατρικός κόσμος δεν είχε συνειδητοποιήσει την σπουδαιότητα της χοληστερόλης. Η ιατρική δεν θεωρούσε την υπερχοληστερολαιμία νόσο. Στην δεκαετία 1980-1990, όταν άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες λεπτομερείς έρευνες για την χοληστερόλη, η κατάσταση άρχισε να μεταβάλλεται. Οι ιατροί έθεταν ως στόχο την τιμή 200mg/dl και χορηγούσαν δίαιτες σε κάθε άνθρωπο με τιμές μεγαλύτερες από το επίπεδο που προαναφέρθηκε. Κάθε άτομο με τιμές κάτω από 200mg/dl έσπευδαν να το καθησυχάσουν. Σήμερα όμως η επιστήμη της ιατρικής απέδειξε ότι και αυτή η πρακτική είναι λανθασμένη.
Τι έχει αποδείξει η επιστήμη της ιατρικής σήμερα;
H χοληστερόλη είναι χρήσιμη στον οργανισμό. Το τμήμα της χοληστερόλης που ονομάζεται HDL, προστατεύει την καρδιά από το έμφραγμα (καλή χοληστερόλη).Η καταστροφική χοληστερόλη είναι η LDL χοληστερόλη, η οποία βλάπτει τα αγγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών, των άκρων. Η ισχαιμία της καρδιάς και τα εγκεφαλικά επεισόδια, οφείλονται πολλές φορές στην απόφραξη που προκαλεί στο αγγείο η LDL χοληστερόλη.
Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές LDL με βάση τα σύγχρονα δεδομένα της ιατρικής επιστήμης, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι βλαπτικές επιδράσεις της LDL ;
Εάν πάσχετε από ισχαιμία του μυοκαρδίου ή έχετε περάσει έμφραγμα, ή ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή οι αρτηρίες των ποδιών και των καρωτίδων εμφανίζουν στενώσεις, ακόμη και μικρή αύξηση της LDL μπορεί να καταστρέψει τελείως τα αγγεία σας. Σε εσάς, η LDL πρέπει με κάθε τρόπο να ευρίσκεται κάτω από 100mg/dl. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα κατά τις οποίες κατά την ιατρική εξέταση διαπιστώνονται σημαντικές εξελισσόμενες βλάβες οι στόχοι είναι σήμερα ακόμη πιο αυστηροί. Eάν δεν ανήκετε στην παραπάνω ομάδα, κατά την ιατρική εξέταση, θα καθοριστεί εάν τα αγγεία σας παρά το γεγονός ότι δεν έχουν προσβληθεί, έχουν αυξημένη ευαισθησία. Στην περίπτωση αυτή ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για τις παθήσεις που προαναφέρθηκαν και είμαστε πιο αυστηροί από τον γενικό πληθυσμό.Τα άτομα με ανθεκτικά αγγεία, μπορούν να έχουν χωρίς πρόβλημα τιμές που να υπερβαίνουν τις τιμές που αναφέρονται παραπάνω. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται για υγιή γυναίκα φυσιολογικού βάρους πριν την εμμηνόπαυση, μη καπνίστρια και χωρίς κληρονομικές επιβαρύνσεις, επίπεδα LDL ίσα με 150mg/dl, μεταβολίζονται χωρίς πρόβλημα για τον οργανισμό της.
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΙΜΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΑΝ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ Η ΟΧΙ ΣΕ ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΠΑΘΗΣΗ.
Γιατί τα μικροβιολογικά εργαστήρια δίδουν σε όλους τις ίδιες φυσιολογικές τιμές; Γιατί αξιολογούν την ολική χοληστερόλη;
Λόγω της επανάστασης των γνώσεων για την χοληστερόλη που έγιναν σχετικά πρόσφατα, πολλά εργαστήρια δεν έχουν εκσυγχρονιστεί. Άλλα εργαστήρια γνωρίζουν, αλλά δίδουν ενδεικτικά τιμές, που αφορούν τον γενικό πληθυσμό χωρίς βλάβες στα αγγεία ή ιδιαίτερη ευαισθησία. Μόνο ο έμπειρος κλινικός ιατρός θα καθορίσει τον δικό σας εξατομικευμένο θεραπευτικό στόχο με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που προκαλούν διαταραχές και βλάβες στην καλή αιμάτωση των ζωτικών οργάνων εκτός της υψηλής χοληστερόλης;
Το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η κακή κληρονομικότητα, η ηλικία, είναι μερικοί από τους παράγοντες αυτούς. Όταν η αύξηση της χοληστερόλης συνυπάρχει με ένα ή περισσότερους από τους παράγοντες αυτούς, ο κίνδυνος βλαβών αυξάνεται.
Κάθε πότε πρέπει να γίνεται ιατρική εξέταση;
Κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται η ετήσια κλινική προληπτική ιατρική εξέταση κατά την οποία καθορίζεται η συχνότητα των αιματολογικών μετρήσεων. Επιπροσθέτως ανάλογα με την κλινική εξέταση που πραγματοποιούμε στο ιατρείο, ενδέχεται να χρειαστεί στα πλαίσια του εξατομικευμένου προληπτικού σας check up και έλεγχος των ζωτικών οργάνων, που ενδέχεται να έχουν αρχόμενες βλάβες από την τοξική επίδραση της χοληστερόλης, καθώς και διερεύνηση τυχόν υποκείμενου νοσήματος που προκαλεί δευτεροπαθώς την αύξηση της χοληστερόλης.
Πώς θα «φτιάξω» την αυξημένη χοληστερίνη;
Σημαντικό είναι να ακολουθείτε ειδική διατροφή για την χοληστερόλη σας. Σημαντικό είναι επίσης να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά πλαίσια και να τεθείτε σε πρόγραμμα άσκησης. Τα μέτρα που προαναφέρουμε είναι μερικές φορές ανεπαρκή και επιβάλλεται η χορήγηση φαρμάκου. Η θεραπεία υποκείμενου νοσήματος, που προκαλεί δευτεροπαθείς αυξήσεις είναι απαραίτητη. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι υποκείμενων νοσημάτων, που προκαλούν δευτεροπαθώς αύξηση χοληστερόλης είναι ορισμένες ορμονικές βλάβες, ηπατικά νοσήματα, το νεφρωσικό σύνδρομο, ο διαβήτης. Τα νοσήματα αυτά πρέπει πάντα να αποκλείονται σε περιπτώσεις αύξησης χοληστερόλης.
Τι διατροφή πρέπει να κάνουν τα άτομα που έχουν υψηλές τιμές χοληστερίνης;
Σημαντικό είναι να διατρέφονται με τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά. Πρέπει να αποφεύγουν την κρέμα γάλακτος, το πρόβιο γιαούρτι, το γάλα και το γιαούρτι με λιπαρά άνω του 2%,τα σκληρά κίτρινα τυριά και το τυρί κρέμα, τα προϊόντα με βούτυρο ή μαργαρίνη, τα αλλαντικά, τα εντόσθια, τις σοκολάτες, τις πέτσες από πουλερικά, το οινόπνευμα, το αρνί, την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, τα τυποποιημένα βιομηχανοποιημένα προϊόντα, τα τηγανητά κρέατα. Ανάλογα με την περίπτωση σχεδιάζονται εξατομικευμένα διατροφικά πρότυπα. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που η υψηλή χοληστερίνη δεν οφείλεται σε διατροφικούς παράγοντες, οπότε η ανταπόκριση σε διαιτητικούς χειρισμούς δεν είναι αποτελεσματική.
Πόσο σημαντική είναι η τακτική άσκηση για την πρόληψη και θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας;
Τα άτομα που πάσχουν από αύξηση της χοληστερίνης πρέπει να μην κάνουν καθιστική ζωή. Καλό είναι να περπατούν σε καθημερινή βάση, να χρησιμοποιούν τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα και να ενταχθούν σε σωστά προγράμματα άσκησης.
Πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε φυσιολογικό βάρος, όταν πάσχουμε από υπερχοληστερολαιμία;
Πολύ σημαντικό. Η Ιατρική χρησιμοποιεί ένα ειδικό δείκτη, το ΒΜΙ, ο οποίος είναι το πηλίκο του βάρους δια του τετράγωνου του ύψους. Κάτω του 18,5 είναι γενικά πολύ χαμηλός, χαρακτηρίζει τα πολύ αδύνατα άτομα και συνοδεύεται από αυξημένη νοσηρότητα. Όταν έχετε ΒΜΙ=18,5-24,9, είστε γενικώς φυσιολογικοί, ΒΜΙ=25-29,9 υπέρβαροι και πάνω από τριάντα παχύσαρκοι. Το ΒΜΙ καθορίζεται περαιτέρω για κάθε άτομο, βάσει των ευρημάτων της ιατρικής εξέτασης.Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους αποτελεί, στην περίπτωση της χοληστερόλης εκτός από θεραπευτικό και σημαντικό προληπτικό μέτρο.
Ποιες βασικές αρχές πρέπει να τηρούνται κατά την απώλεια περιττού βάρους;
Ο ιδανικός ρυθμός απώλειας, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τέσσερα κιλά τον μήνα. Πρέπει επίσης να αποφεύγετε τις μονομερείς δίαιτες και να είστε υπό ιατρική παρακολούθηση.
Πόσο σημαντική είναι η λήψη φαρμάκου που ελέγχει τα επίπεδα της χοληστερόλης;
Σε ορισμένα άτομα η συνεχής λήψη φαρμάκου είναι απαραίτητη για τον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης και την αποφυγή σοβαρών βλαβών. Υπάρχουν εξάλλου περιπτώσεις που η υψηλή χοληστερίνη δεν οφείλεται σε διατροφικούς παράγοντες. Η ομαλή συμβίωση του οργανισμού με το φάρμακο αξιολογείται περιοδικά με εξετάσεις.
Ειδικά διατροφικά προγράμματα, λειτουργικά τρόφιμα και βότανα εναλλακτικής ιατρικής χορηγούνται σήμερα για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης  ώστε ο ασθενής, να μπορεί να αποφύγει το χημικό φάρμακο ή να λάβει την ελάχιστη δόση χημικού φαρμάκου και να ελαχιστοποιηθούν σοβαρές παρενέργειες από φάρμακα.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες εναλλακτικής ιατρικής του ιατρείου http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/ και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/

Το ηλεκτρονικό site του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:




http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER


http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ


http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)


http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ


http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ


http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ


http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ


http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ


http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1









ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το μεταβολικό σύνδρομο, είναι ένα επικίνδυνο οργανικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο επιμέρους μεταβολικών διαταραχών, οι οποίες συχνά υποτιμούνται από τους πάσχοντες ασθενείς. Συγκεκριμένα στο μεταβολικό σύνδρομο κατά την ιατρική εξέταση διαπιστώνονται τρεις ή περισσότερες από τις διαταραχές που αναφέρονται παρακάτω:
Κακοήθης κατανομή λίπους.
Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος.
Παθολογικά χαμηλά επίπεδα «καλής χοληστερίνης» HDL.
Αρτηριακή πίεση αίματος οριακά φυσιολογική.
Γλυκόζη (ζάχαρο) αίματος νηστείας οριακά φυσιολογικό.
Η συνύπαρξη των μεταβολικών δυσλειτουργιών που προαναφέρονται, δρα τοξικά στον ανθρώπινο οργανισμό, οδηγεί σε αυξημένη επίπτωση καρδιοεγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη και πρόωρων θανάτων. Το μεταβολικό σύνδρομο δεν έχει συμπτώματα, ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα από την Ιατρική Επιστήμη, εντοπίζεται μόνο κατά την σοβαρή ετήσια ιατρική προληπτική εξέταση λόγω της πλήρους ανυπαρξίας συμπτωμάτων και πρέπει να θεραπεύεται άμεσα λόγω της μοιραίας εξέλιξης που έχει σε πολλές περιπτώσεις.
Η παχυσαρκία και ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος(ΒΜΙ), ο οποίος ισούται με το πηλίκο του βάρους διά του τετραγώνου του ύψους, αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου. ΒΜΙ κάτω του 18,5 είναι γενικά πολύ χαμηλός, χαρακτηρίζει τα πολύ αδύνατα άτομα και συνοδεύεται από αυξημένη νοσηρότητα. Όταν έχετε ΒΜΙ=18,5-24,9, είστε γενικά φυσιολογικοί, ΒΜΙ=25-29,9 υπέρβαροι και πάνω από τριάντα παχύσαρκοι. Το BMI καθορίζεται για κάθε άτομο περαιτέρω, βάσει των κλινικοεργαστηριακών ευρημάτων. Τα άτομα που συσσωρεύουν λίπος στην κοιλιά, θώρακα και άκρα έχουν ανδρικού τύπου κατανομή λίπους που είναι πιο βλαπτική για τον οργανισμό συγκριτικά με την γυναικείου τύπου συσσώρευση λίπους στους γλουτούς.
Στην ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου βασικό ρόλο έχουν και γενετικοί παράγοντες, οι οποίοι επεμβαίνουν σε μία σειρά από παραμέτρους όπως η αντίσταση των ιστών στην δράση της ινσουλίνης. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα άτομα έχουν μεγαλύτερη γενετικώς καθορισμένη προδιάθεση από άλλα, να αναπτύξουν αυτό το κακόηθες σύνδρομο.
Ποιες γενικές αρχές πρέπει να τηρούνται από τα άτομα που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο:
1. Σημαντικό είναι να ασκούνται. Μισή ώρα επιπλέον γρήγορο περπάτημα την ημέρα μερικές φορές είναι αρκετό για να αποκαταστήσει τον μεταβολισμό.
2. Δεν πρέπει να καπνίζουν : Το κάπνισμα αυξάνει τις δυσμενείς συνέπειες του μεταβολικού συνδρόμου.
3. Πρέπει να διατηρούν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος ( BMI ).
Ανάλογα με το είδος των επιμέρους μεταβολικών διαταραχών που υπάρχουν στο μεταβολικό σύνδρομο, σχεδιάζονται εξατομικευμένες διατροφικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας :http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΘΗΡΩΜΑΤΩΣΗ

Η αποφρακτική αγγειοπάθεια είναι σοβαρή νόσος του αρτηριακού τοιχώματος, που προκαλεί αλλοιώσεις του τοιχώματος ορισμένων αρτηριών και διαταραχή στην αιμάτωση του οργάνου, το οποίο αυτές αρδεύουν. Το σημαντικότερο αίτιο της αποφρακτικής αγγειοπάθειας είναι η αθηρωμάτωση, η οποία αποτελεί σήμερα το πρώτο αίτιο θανάτων και σοβαρής αναπηρίας στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Το τοίχωμα της αρτηρίας αποφράσσεται από τα λιπίδια, τα οποία υφίστανται δομικές τροποποιήσεις, ενώ παράλληλα συρρέουν λευκοκύτταρα από το αίμα και φλεγμονώδεις παράγοντες.
Βασικό ρόλο στην έναρξη και εξέλιξη της διαδικασίας έχει η κακή χοληστερόλη LDL.
Προοδευτικώς αναπτύσσονται ινώδεις αλλοιώσεις και το τοίχωμα της αρτηρίας γίνεται πιο σκληρό, αναπτύσσεται δηλαδή αθηροσκλήρυνση.
Η αθηρωμάτωση, προσβάλλει διάφορες περιοχές του αρτηριακού συστήματος και διαταραχή στην αιμάτωση του οργάνου, το οποίο αυτές αρδεύουν, φαινόμενο που συχνά γίνεται σιωπηλά, χωρίς συμπτώματα.
Το πρώτο σύμπτωμα μπορεί να είναι η αιφνίδια σοβαρή ανεπάρκεια ενός ζωτικού οργάνου που η παθολογική αρτηρία τροφοδοτεί.
Απόφραξη καρδιακών αγγείων οδηγεί σε στεφανιαία καρδιακή νόσο, απόφραξη εγκεφαλικών αγγείων οδηγεί σε εγκεφαλικό, απόφραξη αγγείων στα κάτω άκρα μπορεί να οδηγήσει σε γάγγραινα του ποδιού, που να απαιτεί ακρωτηριασμό, απόφραξη των νεφρικών αρτηριών σε νεφρική νόσο.
Ο χρόνος και η κακή κληρονομικότητα είναι οι βασικότεροι από τους μη επανορθώσιμους παράγοντες που ενέχονται στην διαδικασία της αθηροσκλήρυνσης. Οι γυναίκες προ της εμμηνοπαύσεως, διαθέτουν κάποια προστασία έναντι της αρτηριοσκλήρυνσης, εξαιτίας σύνθετων ορμονικών παραγόντων.
Ο χρόνος προκαλεί κόπωση των αμυντικών βιολογικών συστημάτων, με συνέπεια οι φθορές στις αρτηρίες και η εναπόθεση λιπιδίων να καθίστανται προοδευτικά αναπόφευκτες και η αθηρωμάτωση είναι βασικό χαρακτηριστικό της γήρανσης. Η χρονολογική ηλικία όμως που αναπτύσσεται το φαινόμενο διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Η κακή κληρονομικότητα προσδίδει μία ιδιαίτερη ευπάθεια στις βλαπτικές επιδράσεις των λιπιδίων.
Ορισμένοι άνθρωποι είναι προνομιακά εφοδιασμένοι από τους προγόνους τους με ιδιαιτέρως ανθεκτικά αγγεία σε νοσήματα, στο κάπνισμα, σε περιβαλλοντικούς παράγοντες ή στην φθορά του χρόνου.
Η καλή ποιότητα του αιμοφόρου αγγείου, που αιματώνει επαρκώς τα ζωτικά όργανα, αποτελεί ένα βασικό συστατικό χαρακτηριστικό αρκετών ακμαίων υπεραιωνόβιων.
Ο σημαντικότερος παράγοντας του περιβάλλοντος που επιταχύνει την αθηρωμάτωση είναι το κάπνισμα.
Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται η πλήρης αποχή από το παθητικό ή ενεργητικό κάπνισμα, προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία της αθηρωμάτωσης, σημαντική προϋπόθεση επιβράδυνσης της βιολογικής γήρανσης.
Oι τοξικές συνέπειες του καπνού, είναι σημαντικές λόγω της τοξικής βλάβης του καπνού σε όλο το αγγειακό σύστημα με συνέπεια στυτική δυσλειτουργία, ανεπάρκεια καρδιακών αγγείων, κακή κυκλοφορία αίματος στα άκρα. Οι καπνιστές άνδρες παρουσιάζουν σε νεαρότερες ηλικίες ανδρική ανικανότητα.
Παρά την αυξανόμενη ενημέρωση του κοινού για τις βλαπτικές του συνέπειες , ο τερματισμός της εξάρτησης από τον καπνό δεν είναι εύκολος. Αυτό οφείλεται σε τρεις κύριους λόγους:
1. Ο καπνός βομβαρδίζει σιωπηλά το ανθρώπινο σώμα, με συνέπεια τα σοβαρά αποτελέσματα του καπνού να μην είναι εμφανή, πολλές φορές επί πολλά χρόνια.
Πολλές φορές το πρώτο σύμπτωμα της βλάβης του τσιγάρου είναι το έμφραγμα, η στυτική ανεπάρκεια, ο καρκίνος του πνεύμονα.
Ο καπνιστής δηλητηριάζεται αργά και σταθερά χωρίς να το καταλαβαίνει, για να πάρει εγκαίρως μέτρα.
2.Η νικοτίνη, η ουσία που εισπνέεται με το κάπνισμα, αποδίδεται πολύ γρήγορα στον εγκέφαλο και προκαλεί εθισμό.
3. Το κάπνισμα αρχίζει σε νεαρές σχετικά ηλικίες και μάλιστα στην εφηβεία και προεφηβεία, με αποτέλεσμα την εγκατάσταση μιας συνήθειας στην ηλικία που παγιώνεται ο χαρακτήρας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την δυσκολία εκρίζωσης αργότερα.
Άλλοι παράγοντες που ενέχονται στην αθηροσκλήρυνση είναι η παχυσαρκία ήτοι ΒΜΙ ίσο ή μεγαλύτερο από 30kg/m2, η έλλειψη άσκησης, οι διαταραχές της γλυκόζης νηστείας, η διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά.
Ορισμένα χρόνια νοσήματα, πρέπει να έχουν άριστη ιατρική αντιμετώπιση, διότι η κακή ρύθμιση προάγει την αθηρωμάτωση σε σημαντικό βαθμό:

I. Η υψηλή χοληστερίνη: Η χοληστερόλη είναι μία ουσία, που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών. Στην δεκαετία 1980-1990, όταν άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες λεπτομερείς έρευνες για την χοληστερόλη και την σχέση της με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ιατροί έθεταν ως στόχο την τιμή 200mg/dl και χορηγούσαν δίαιτες σε κάθε άνθρωπο με τιμές μεγαλύτερες από το επίπεδο που προαναφέρθηκε. Όταν ένα άτομο είχε χοληστερόλη κάτω από 200mg/dl έσπευδαν να το καθησυχάσουν. Σήμερα όμως η επιστήμη της ιατρικής απέδειξε ότι και αυτή η πρακτική είναι λανθασμένη. Η χοληστερόλη( ή χοληστερίνη όπως είναι ευρέως γνωστή) είναι απαραίτητη για την λειτουργία των κυττάρων μας και του εγκεφάλου. Το τμήμα της χοληστερόλης που ονομάζεται HDL, προστατεύει το αγγείο. Το τμήμα της χοληστερόλης που ονομάζεται LDL χοληστερόλη αντίθετα, βλάπτει τα αγγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών, των άκρων. O ιατρός κατά την εξέταση, θα αξιολογήσει εάν τα αγγεία ενός ατόμου έχουν προσβληθεί, ή εάν έχουν αυξημένη ευαισθησία. Η επανάσταση που έφερε η σύγχρονη επιστήμη της ιατρικής στην αντίληψη περί χοληστερόλης είναι ότι σε αντίθεση με άλλες εργαστηριακές μετρήσεις η φυσιολογική τιμή είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο ανάλογα με την κατάσταση των αγγείων του και ανάλογα με το εάν εντάσσεται η όχι σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αγγειακή πάθηση.

II. Ο σακχαρώδης διαβήτης: Είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού του σακχάρου, των λιπών και των πρωτεϊνών, όλων των βασικών δηλαδή υλικών που χρησιμοποιεί ο οργανισμός στην δομή και στις καύσεις του. Αυτή η υφιστάμενη γενικευμένη διαταραχή του μεταβολισμού, είναι εκείνη που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο αγγείο, με συνέπεια την προαγωγή της αρτηριοσκλήρυνσης. Στον διαβήτη ισχύει έστω και ένα από τα παρακάτω: Το σάκχαρο που μετράται στο αίμα προ της 9.00πμ και χωρίς το άτομο να έχει φάει εννέα ώρες προ της μέτρησης, είναι πάνω ή ίσον με 126mg/dl ακόμα και εάν δεν έχει κανένα σύμπτωμα, ή υπάρχουν συμπτώματα πολυδιψίας πολυουρίας απώλειας βάρους και σε τυχαία μέτρηση κατά την διάρκεια της ημέρας το σάκχαρο είναι μεγαλύτερο ή ίσον του 200mg/dl, ή δύο ώρες μετά την χορήγηση του υγρού κατά την διάρκεια μιας ειδικής δοκιμασίας που λέγεται δοκιμασία ανοχής γλυκόζης το μετρούμενο σάκχαρο είναι ίσον ή μεγαλύτερο του 200mg/dl.
Οι μετρήσεις αυτές δεν αντανακλούν την συνολική βλάβη του μεταβολισμού, αλλά ένα τμήμα της που αφορά το σάκχαρο και αποτελούν εκτός από διαγνωστικά εργαλεία, ένα μόνο δείκτη της συνολικής δυσαρμονίας και συνήθως χρειάζονται επιβεβαίωση με δεύτερη μέτρηση.

III. Το μεταβολικό σύνδρομο: Αποτελεί μία γενικευμένη μεταβολική δυσλειτουργία του οργανισμού και χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη τριών τουλάχιστον χαρακτηριστικών από τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται παρακάτω πρέπει οπωσδήποτε να αποκατασταθεί, διότι συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην επέκταση της αθηροσκλήρυνσης : Η κοιλιακή παχυσαρκία δηλαδή συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά, η άνοδος των τριγλυκεριδίων, η πτώση της «καλής» χοληστερόλης HDL, η διατήρηση μέσων τιμών αρτηριακής πιέσεως σε επίπεδα οριακά φυσιολογικά, η διαταραγμένη ανοχή γλυκόζης.

IV. Υπέρταση: Ένας άνθρωπος είναι υπερτασικός , όταν ο μέσος όρος των μετρήσεων της διαστολικής πίεσης («μικρή» πίεση), είναι μεγαλύτερος ή ίσος από 90mmHg, όπως μετράται με ειδικά όργανα, τα πιεσόμετρα ή όταν ο μέσος όρος των μετρήσεων της συστολικής πίεσης(«μεγάλη» πίεση), είναι μεγαλύτερος ή ίσος από 140mmHg. Σε περίπτωση πάσχοντος και από άλλο νόσημα, όπως διαβήτη, χοληστερόλης, καρδιακής ή νεφρικής παθήσεως, τα όρια αυτά είναι συχνά πιο αυστηρά. Η ελληνική τακτική της παρακολούθησης της πίεσης στο φαρμακείο σε περιπτώσεις ανθρώπων με πολλαπλά προβλήματα υγείας, είναι λανθασμένη, διότι τα κοινά όρια της πίεσης, πολλές φορές δεν ισχύουν για αυτά τα άτομα. Είναι σημαντικό το ετήσιο προληπτικό ιατρικό check up σας, να περιλαμβάνει την μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης από τον Ειδικευμένο Παθολόγο για την πρώιμη ανίχνευση της υπέρτασης, διότι συχνά η υπέρταση δεν έχει συμπτώματα, για τον εξατομικευμένο καθορισμό των επιπέδων των πιέσεων που πρέπει να έχετε ανάλογα με την συνολική κατάσταση της υγείας σας, αλλά και για τον εντοπισμό των ατόμων, που ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για να αναπτύξουν αργότερα υπέρταση.

V. Παθολογικές διαταραχές λιπιδίων, κύρια του τύπου της παθολογικά χαμηλής καλής χοληστερόλης, αλλά και άλλου τύπου αιματολογικές παθολογικές διαταραχές οι οποίες αξιολογούνται εξατομικευμένα όπως η παθολογική αύξηση της LpA, της ομοκυστείνης και ορισμένων παραγόντων πήξης και δεικτών φλεγμονής.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:







http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER






http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ






http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ






http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)






http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ






http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ






http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ






http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ






http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ






http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ






http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1



ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ : ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η χοληστερόλη που είναι ευρέως γνωστή ως χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια είναι σημαντικά λιπίδια του αίματος.
A. ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
Η «χοληστερίνη» είναι συστατικό βασικών δομών του σώματος όπως των κυτταρικών μεμβρανών, των στεροειδών ορμονών και της χολής.
Η χοληστερίνη μεταφέρεται στο αίμα με τις λιποπρωτεΐνες. Ανάλογα με το είδος των λιποπρωτεϊνών που μετέχουν στην μεταφορά των λιπιδίων, υπάρχουν διάφορα είδη λιποπρωτεινών. Στην κλινική ιατρική πρακτική, ιδιαίτερη σημασία έχουν η χαμηλής πυκνότητας LDL χοληστερόλη και η υψηλής πυκνότητας HDL χοληστερόλη. Με την αύξηση της LDL χοληστερόλης, μεγαλώνει ο κίνδυνος εναπόθεσης της χοληστερίνης στο τοίχωμα των αρτηριών, με αποτέλεσμα την αθηρωμάτωση και την διαταραχή της αιμάτωσης ζωτικών οργάνων, φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Αντιθέτως όσο αυξάνει η τιμή της HDL χοληστερόλης, μειώνεται αυτός ο κίνδυνος. Η ευνοϊκή επίδραση της HDL, είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες ενώ η δυσμενής επίδραση της LDL είναι μικρότερη. Με την αύξηση της ηλικίας αυξάνει η LDL χοληστερόλη. Στα παιδιά και τους εφήβους ανευρίσκονται ορισμένες φορές παθολογικές διακυμάνσεις που αποκαθίστανται με την ενηλικίωση. Στα οξέα νοσήματα τροποποιούνται οι τιμές του αίματος. Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να γίνονται μετρήσεις χοληστερίνης κατά την διαδρομή οξέων εμπύρετων συνδρόμων, διότι είναι αναξιόπιστες.
Η ευαισθησία των ατόμων στις δυσμενείς επιδράσεις της χοληστερίνης ποικίλλει, ανάλογα με τον οργανισμό, την ηλικία και την ύπαρξη συνοδών παραγόντων που αυξάνουν τις τοξικές συνέπειες της χοληστερίνης, όπως είναι η έκθεση σε κάπνισμα, η συνύπαρξη διαβήτη, η υψηλή πίεση αίματος. Αυτό συνεπάγεται ότι τα εξατομικευμένα επίπεδα χοληστερόλης που συνοδεύονται με την βέλτιστη για κάθε οργανισμό λειτουργία, είναι διαφορετικά για τον κάθε άνθρωπο και τροποποιούνται με την πάροδο της ηλικίας, την αλλαγή ορισμένων συνηθειών ή την εμφάνιση ορισμένων νοσημάτων. Κατά την εξέταση στο ιατρείο, καθορίζονται τα ιδανικά επίπεδα χοληστερόλης για το συγκεκριμένο άτομο που εξετάζεται γεγονός που είναι σημαντικό για την αξιολόγηση της αναγκαιότητας θεραπευτικής παρέμβασης, αλλά και για τον καθορισμό του είδους της θεραπείας (διατροφή ή συνδυασμός διατροφής με φάρμακα). Κατά την ιατρική μελέτη διερευνώνται επιπροσθέτως τα αίτια παρατηρούμενων αυξήσεων της χοληστερόλης. Υπάρχουν πολλοί γενετικοί παράγοντες νοσήματα και φάρμακα εκτός από την διατροφή, που προκαλούν διαταραχές στα επίπεδα της χοληστερόλης. Ηπατικά, νεφρικά νοσήματα, νοσήματα ενδοκρινών αδένων, φάρμακα όπως τα αντισυλληπτικά προκαλούν αύξηση χοληστερίνης. Πολλές φορές σε σοβαρές αυξήσεις της χοληστερόλης και σε μεταβολικές διαταραχές λιπιδίων, επιβάλλεται η μελέτη και άλλων ατόμων της ίδιας οικογένειας, ενώ διερευνώνται επιπροσθέτως ορισμένα άλλα στοιχεία από το αίμα, που μετέχουν στις διαταραχές όπως η λιποπρωτεΐνη Α.
Η αύξηση της χοληστερίνης δεν παρουσιάζει συνήθως συμπτώματα, εκτός εάν υπάρχουν επιπλοκές όπως το έμφραγμα.
Β. ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
Τα τριγλυκερίδια αποτελούν σημαντικούς φορείς ενέργειας.
Η αύξησή τους συνδέεται με την πρόκληση παγκρεατίτιδας, με στεφανιαία νόσο και αποφρακτική αγγειοπάθεια σε ευαίσθητους οργανισμούς. Οι μετρήσεις στο αίμα για τριγλυκερίδια δεν πρέπει να γίνονται κατά την διάρκεια οξέων παθολογικών συνδρόμων, όπως οι εμπύρετες ιώσεις. Η αύξηση των τριγλυκεριδίων σε άτομα που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η μεμονωμένη ήπια αύξηση των τριγλυκεριδίων δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο. Κατά την λεπτομερή κλινικοεργαστηριακή αξιολόγηση θα διερευνηθούν τυχόν συνυπάρχουσες νόσοι και καταστάσεις που προκαλούν την αύξηση των τριγλυκεριδίων, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, ο χρόνιος αλκοολισμός, η παχυσαρκία, η νεφρική ανεπάρκεια, η χρήση ορισμένων φαρμάκων. Επίσης θα διαπιστωθεί εάν ευρίσκεστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, για εμφάνιση βλαβών από τα τριγλυκερίδια, θα καθοριστούν οι εξατομικευμένοι θεραπευτικοί στόχοι και η θεραπεία που περιλαμβάνει διατροφή ή συνδυασμό διαιτητικής και φαρμακευτικής θεραπείας.
Συμπτώματα από την αύξηση των τριγλυκεριδίων πολλές φορές δεν υπάρχουν.Εκτεταμένες αυξήσεις προκαλούν την εμφάνιση ξανθωμάτων στο δέρμα.
Ειδικά διατροφικά προγράμματα, λειτουργικά τρόφιμα και βότανα εναλλακτικής ιατρικής χορηγούνται σήμερα για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ώστε ο ασθενής, να μπορεί να αποφύγει το χημικό φάρμακο ή να λάβει την ελάχιστη δόση χημικού φαρμάκου και να ελαχιστοποιηθούν σοβαρές παρενέργειες από φάρμακα.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες εναλλακτικής ιατρικής του ιατρείου http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/ και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/

Το ηλεκτρονικό site του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER




http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ


http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)


http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ


http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ


http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ


http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ


http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ


http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1